Thuis voelen op Terschelling
in een authentiek boerenhuisje

De omgeving van HoornHet Hoornse bos

Je kunt zomaar een buizerdjong  tegenkomen in het Hoornse Bos. De bossen op Terschelling horen eigenlijk niet thuis op het eiland en zijn in de negentiende eeuw geplant om de kaalslag op te vullen. Vooral de gemengde bossen herbergen veel verschillende vogels. De Ekster, de Vlaamse Gaai, het Roodborstje, het Vinkje, de Kramsvogel, het Winterkoninkje...                                                         In het Hoornse Bos is een prachtige wandeling uitgezet van iets meer dan zes kilometer, waarbij je halverwege langs Kaap Hoorn komt, een strandpaviljoen, dat niet op het strand ligt, maar in de duinen. Een verrukkelijke pleisterplaats. En als je nog fut hebt, loop je ook even naar het strand om de vermoeide voeten in  zee te koelen.

Kaap Hoorn

Kinderboerderij 't Hooivak

Ja, we gaan naar de kinderboerderij! Want bij Het Hooivak is het LEUK! Ook voor de allerkleinsten. Voor veel kinderen is hun eerste kennismaking met de shetlandpony Sterre onvergetelijk. En ook de geiten die uit je hand eten, kalfjes die een fles melk krijgen. En wat zeg je van boter maken!  Of graan malen. Natuurlijk kun je ook heerlijk spelen op alle schommelpaarden, loopkarretjes en trekkers. Kleien, kleuren, ballen gooien, tafeltennissen, sjoelen en meer.

De Boekenboer

De Boekenboer is gevestigd op het mooie Waddeneiland Terschelling. De winkel, gevestigd schuin tegenover het Wrakkenmuseum, is uitgerust met meer dan 15.000 tweedehands boeken en een leuke verzameling aan diverse curiosa. Een bezoek aan de Boekenboer is een beleving op zich, net als de zeer schappelijke prijzen.  

Het Kabouterpad

Sint Janskerk 

Het oudste kerkje en tevens het oudste gebouw van het eiland staat in Hoorn. Het romaanse deel stamt uit 1230 en het nieuwere deel is in 1406 aangebouwd. Wat meteen opvalt is dat dit kerkje een hagioscoop heeft.  Wat is een hagioscoop? Een raampje dat lager zit dan de andere ramen. Oorspronkelijk is het bedoeld om kerkbezoekers van buitenaf zicht te geven op de handelingen tijdens de mis. Het waren mensen die niet in de kerk mochten of wensten te komen .

Het Wrakkenmuseum

Het museum is gevestigd in een authentieke Terschellinger boerderij, waarvan het dragende gedeelte gemaakt is van de restanten van het Noorse barkschip Cyprian, dat in 1905 bij Terschelling verging.

Rondom het museum staan de grote stukken opgesteld zoals ankers, kanonnen en de toren van een Engelse onderzeeboot.
Achter het museum ligt de piratentuin. Hier ligt een echt piratenschip. Er is een boomhut en zelfs een kasteel!

 

 Natuurschuur Lies

In de natuurschuur in Lies vind je wisselende tentoonstellingen over de natuur op Terschelling. Je vindt er natuurgidsen, waarin je kunt opzoeken wat je op het eiland hebt gezien . Ook starten er excursies met de boswachter, die je van alles en nog wat kan vertellen over de strandvogels.

Droge Duinen

Wil door de duinen fietsen, dan neem je de Duinweg vanuit Hoorn en sla je bij de Natuurschuur Lies rechts het Natuurpad in (dat uitkomt bij Formerum Strand). Onderweg zie je roofvogels vliegen, laag omdat zij opzoek zijn naar een prooi, hoog om eindeloos te zweven op de warme lucht die omhoog stijgt. De Buizerd is de favoriet, maar de Grauwe Kiekendief met een spanwijdte van 1,5 meter die laag over duintoppen scheert, is gracieuzer. Vooral het mannetje met zijn witte buik en vleugels is een lust voor het oog.

Grauwe Kiekendief

Eco Safari

Ga mee met een prachtige natuurtocht van wel   25 kilometer! Kom op de mooiste ongerepte plekjes die Terschelling te bieden heeft en laat u de mooiste verhalen vertellen door Maarten. Door het gebruik van de stille elektrische wagens wordt de natuur niet verstoort, daarom heeft Staatsbosbeheer unieke gebieden opengesteld voor deze Eco safari,  waarin lepelaars, eendenkooien, cranberryvelden en een adembenemend uitzicht gegarandeerd zijn!